BSO De Rode Panda
Persoonlijke aandacht voor kind en ouder
 
 
 

Visie

Onze Opvang

Met onze mooie opvang in de Oosterkerk bieden wij meer individuele aandacht dan de norm. Wij zijn een kleinschalige BSO waardoor we makkelijker persoonlijke aandacht en begeleiding kunnen bieden aan onze kinderen. Wij bieden voorschoolse, naschoolse en vakantie opvang aan voor kinderen van 4 tot 13 jaar.

Op onze locatie werken wij met een stamgroep waar maximaal 22 kinderen worden opgevangen, onder begeleiding van 3 leidsters. De kinderen verlaten alleen de groep wanneer er een activiteit buiten of een uitje plaats vindt. Hierbij zorgen wij natuurlijk altijd dat er voldoende leidsters aanwezig zijn (Hierbij houden wij ons altijd aan het wettelijk vastgestelde beroepskracht-kind ratio).

Ons streven is om kinderen op te vangen op een plek met een huiselijke uitstraling waar ze tot rust kunnen komen, maar ook met voldoende ontwikkelingsmaterialen en activiteiten om ze te kunnen prikkelen. Kinderen mogen bij ons zelf invulling geven aan hun BSO dag, door te kiezen welke activiteiten ze die dag willen doen. Ons doel is om met persoonlijke aandacht te kijken waar het kind behoefte aan heeft en het te begeleiden. Om dit te bereiken vinden we een aantal dingen belangrijk:

  • een zorgvuldig ingerichte omgeving;
  • enthousiast, goed opgeleid personeel;
  • een sfeer van aandacht en respect voor de kinderen en voor elkaar;
  • warmte, speelsheid en plezier;
  • een ontmoetingsplek waar ook ouders zich gehoord en ondersteund voelen.


De visie

Ons beleidsplan is gebaseerd op vier basis doelen:

  • Een gevoel van emotionele veiligheid
  • Gelegenheid tot het ontwikkelen van de persoonlijke competenties
  • Gelegenheid tot het ontwikkelen van de sociale competentie
  • De kans om zich waarden, normen en de samenleving eigen te maken


Een gevoel van emotionele veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat kinderen worden begeleid in een gebied van (emotionele) veiligheid.  Hierbij is een vertrouwensrelatie met de groepsleidster onmisbaar. Bij de basis van al het handelen, staat het bieden van een gevoel van veiligheid centraal. Vaste ritmes en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat kinderen zich zeker voelen. Ook vinden wij het belangrijk om kinderen positief te benaderen.


Gelegenheid tot het ontwikkelen van de persoonlijke competenties

Kinderen worden begeleid om een positief zelfbeeld te hebben en zelfstandig te worden. Elk kind mag er zijn en wordt geaccepteerd zoals het is. Wij hebben vertrouwen in het kunnen van het kind en moedigen de kinderen aan om in hun eigen tempo en op hun eigen manier zich te ontwikkelen. Hierbij begeleiden wij de kinderen zo goed mogelijk. Het eigen ontwikkelingstempo per kind staat hierbij centraal.


Gelegenheid tot het ontwikkelen van de sociale competentie

Naast individuele aandacht en zorg vinden wij dat de groep ook een belangrijke functie heeft. Kinderen maken deel uit van een gevarieerde samenleving en leren van en door elkaar. Wij bieden kinderen de mogelijkheid om (op een veilige manier) de wereld om zich heen te leren kennen.  Door contact met de leidsters, de andere kinderen en ouders worden sociale vaardigheden verworven. Het opkomen voor eigen belang en het respecteren van anderen zijn belangrijke toegevoegde waarden van het samen zijn in een groep.

In de groep worden deze vaardigheden gestimuleerd door bijvoorbeeld elkaar te helpen, samen te spelen, samen op te ruimen en samen feestelijke gebeurtenissen te vieren.


De kans om zich waarden, normen en de samenleving eigen te maken

Wij vinden het van groot belang dat kinderen normen en waarden leren. Het eigen maken van normen en waarden maakt onderdeel uit van de morele samenleving. Binnen de groep doen zich situaties voor waar veel leermomenten zullen zijn. (bijvoorbeeld pijn, verdrietige situaties, ruzie of een maatschappelijke gebeurtenis). Door de reactie en begeleiding van de begeleidsters ervaart een kind wat wel en wat niet goed is. Groepsleidsters hebben dus een belangrijke voorbeeldfunctie.

 

De ruimte 

De omgeving is goed voorbereid en ingericht op de behoeften van kinderen. Er zijn voldoende materialen aanwezig die de kinderen prikkelen en motiveren, maar er zijn ook plekken ingericht voor de kinderen om tot rust te kunnen komen. Wij vinden het belangrijk dat de ruimte voor de kinderen overzichtelijk en herkenbaar is. Alles heeft zijn vaste plek.

Dit geeft kinderen de mogelijkheid om innerlijke veiligheid op te bouwen en van hieruit het gevoel veilig op ontdekkingstocht te kunnen gaan. De kinderen worden betrokken bij het verzorgen van de eigen omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speelgoed opruimen nadat je ermee gespeeld hebt, je bord en beker opruimen, samen de planten water geven.  (De veiligheid van kinderen wordt hierbij altijd gewaarborgd). Op deze manier raken ze verbonden met de omgeving en maken zij zich deze eigen. Ook creëert dit een stukje zelfstandigheid.


Buiten spelen

Wij vinden het belangrijk dat kinderen voldoende beween en dat er voldoende buiten activiteiten worden aangeboden. Wij proberen het buiten spelen zo veel mogelijk te motiveren. Buiten spelen en beweging levert niet alleen veel plezier op, maar draagt ook bij aan een gezonde zienswijze. In de omgeving van de BSO zijn er veel mogelijkheden om het buitenspelen te motiveren. 

Buiten een aantal grote schoolpleinen zijn er ook veel speeltuinen, natuurgebieden en een kinderboerderij in de buurt. Hier gaan de kinderen onder begeleiding van de groepsleidsters naartoe. Op de BSO is er ook voldoende buitenspeel materiaal aanwezig.

 Wij spelen minimaal een keer per dag met de kinderen buiten. Alleen bij extreem slecht weer wordt er een dag niet buiten gespeeld. Bij warm weer worden er activiteiten met water aangeboden, zodat er voor genoeg verkoeling wordt gezorgd.

 

Personeel

Voor de ontwikkeling van kinderen is enthousiast, goed opgeleid personeel nodig. De begeleidster zorgt voor een omgeving die de kinderen prikkelt en uitnodigend is. Hierbij wordt gezorgd dat de ruimte veilig en overzichtelijk is voor de kinderen.

 Wij vinden het belangrijk dat leidsters een terughoudende houding hebben en eerst kijken of kinderen zelf een situatie kunnen oplossen. Ook vinden wij wederzijds respect tussen de begeleidsters en de kinderen belangrijk. De begeleidsters laten de kinderen zoveel mogelijk zichzelf zijn en hun gang gaan (binnen de normen en waarden van het kinderdagverblijf).

De begeleidsters observeren de kinderen en waar nodig wordt er op een vriendelijke manier gecorrigeerd.

Aan het einde van elke dag wordt de groep door de begeleidsters opgeruimd en schoongemaakt. Hierbij worden zij maandelijks ondersteund door een schoonmaker.

 Wij vinden het belangrijk dat ons personeel zich ook blijft ontwikkelen. Jaarlijks wordt er een cursus EHBO/BHV gegeven. Eens per jaar een scholingsdag gehouden waarbij leidsters zich verder kunnen ontwikkelen en we samen kunnen kijken of het huidige beleid nog werkt of dat deze aangepast moet worden. Ook vinden er periodiek gesprekken plaats met de leidinggevende, waarbij wordt gekeken waar nog een mogelijkheid is tot verder ontwikkelen en wat eventuele verbeterpunten zijn.


Communicatie met ouders.

Als BSO vinden wij het welzijn van de kinderen erg belangrijk. Door goede communicatie met de ouders kunnen de begeleidsters inspelen op de thuissituatie van kinderen en blijven ouders op de hoogte van de manier van werken van de begeleidsters. De bereikbaarheid van ouders vinden wij heel belangrijk als het gaat om bijvoorbeeld ziekte, ongevallen of belangrijke vragen met betrekking tot het kind. Ouders dienen het dan ook tijdig door te geven als er sprake is van verandering van adres of telefoonnummers.

De communicatie met ouders verloopt hoofdzakelijk bij het ophalen en in de vakantie bij het brengen van de kinderen. Wij vinden het belangrijk dat we een goede overdracht van de kinderen kunnen doen en vragen dan ook om uiterlijk een kwartier voor sluitingstijd de kinderen op te halen.


Oudercommissie

Wij vinden het belangrijk dat er een oudercommissie is. De belangrijkste taak van de oudercommissie is het behartigen van de belangen van kinderen en ouders, door mee te praten over het beleid. De oudercommissie fungeert daarbij als aanspreekpunt voor de ouders en voert regelmatig overleg met de hoofdbegeleidster. Ook biedt de oudercommissie ondersteuning bij bijeenkomsten en andere activiteiten van BSO de Rode Panda. De Notulen van bijeenkomsten van de oudercommissie komen in een daarvoor bestemde map. Deze is ten alle tijden inzichtelijk voor alle ouders.

De oudercommissie heeft een adviserende functie. De oudercommissies zijn lid van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOINK). Meer info hierover kunt u vinden op www.boink.info.


Klachten

Bij klachten kunt u contact opzoeken met de direct betrokken begeleidster. Indien dit niet of onvoldoende tot een oplossing leidt, kunt u zich richten tot het hoofd van de locatie. Wij proberen gezamenlijk tot een goede oplossing te komen.

  

 
E-mailen
Bellen
Info